Wat als je geen recht op kraamzorg hebt!

Wat als je geen recht op kraamzorg hebt!

Lieve Allemaal,

Als we met z’n allen aan het krijgen van een baby denken, denken we al snel aan het zwanger zijn, bevallen en dan de kraamweek. Maar wat als je nou geen recht meer hebt op de kraamweek of beter gezegd op een kraamzorg. Ons is het overkomen. Wil je weten hoe dit zo gebeurde en hoe we dit hebben ervaren? Lees dan snel mee.

Na 42 weken was het zover ik mocht eindelijk bevallen. Helaas is dit niet verlopen als hoe het zou moeten. Mart werd gelijk mee genomen en moest op de kinderafdeling 24 uur per dag in de gaten gehouden worden. Dit is voor ons een hele moeilijke en zware periode geweest. Vandaar dat je van mij voorlopig of misschien zelfs wel helemaal geen bevallingsverhaal hoeft te verwachten. Na 2 hele spannende weken mochten we naar huis, WAUW!

Eenmaal thuis aangekomen hebben we de kraamzorg opgebeld, en wat we al verwacht hadden.. omdat het langer dan 10 dagen geleden was dat we waren bevallen hadden wij geen recht meer op onze kraamweek. Voor €45,- per uur konden we het wel zelf aankopen. Van mijn kant was hier zoveel woede en onbegrip voor, hoe bedoel je geen recht op? Mijn baby is 1 dag officieel geen ‘zieke’ baby meer en nu kunnen we het maar uitzoeken. We komen uit het ziekenhuis thuis en moeten het maar uitzoeken, dat was hoe het voor mij overkwam.

Wij hebben er toch niet voor gekozen? Worden we nu gewoon nog een keer gestraft? Na wat we in die kleine 2 weken hebben meegemaakt zouden we toch juist recht moeten hebben op de kraamzorg. Terwijl ik dit typ voel ik gewoon weer wat boosheid naar boven komen, ik kan er gewoon niet met mijn hoofd bij.

Wij hebben er toen voor gekozen om het allemaal zelf wel uit te zoeken. En dat ging zeker niet zonder slag of stoot. In sommige momenten had vooral ik veel behoefte aan iemand met een witte jas die mij kon vertellen dat wat ik deed goed was. Dat ik gewoon rustig kon gaan slapen, want je baby is nu een gezonde baby.

We vonden al snel onze weg in het ouderschap, en dit allemaal op onze manier! Dit heeft ons als man en vrouw, Sjoerd en Petronella, heit en mama zoveel sterker gemaakt. We kunnen op elkaar bouwen en weten dat het op wat voor manier dan ook gewoon goed komt. Wij kunnen dit #teambouma.

Als we ooit een broertje of zusje voor Mart mogen en willen krijgen, wanneer dit ook is hoop ik dat we ook de andere kant mogen meemaken. Iets met een roze wolk en iemand met een witte jas die verteld dat wat je doet, goed is.

Hoe is dit bij jou gegaan? Vond je dit nou een mooie blog en wil je me volgen? Dan kan dat op Instagram en Facebook.

16 thoughts on “Wat als je geen recht op kraamzorg hebt!

  1. Jeetje wat erg!! Ongelofelijk! Terwijl je vaak hoort bij vroeg geboorte en alles dat ze dan nog 1 of 2 dagen kraamzorg krijgen. Wat erg dat dit jullie is overkomen. Heb je niet echt van je kraamweek kunnen genieten. Dankjewel dat je je verhaal durft te delen!

  2. Tja…ik snap de teleurstelling, maar bedenk wel dat Nederland één van de weinige landen is of misschien wel het enigste land is met kraamzorg. In Engeland en Denemarken, waar ik bevallen ben, zit je na een paar uur thuis en krijg om de paar dagen een bezoekje van 10 minuten om te kijken of het goed gaat. Ook zonder familie dichtbij is dat erg pittig. Maar juist daardoor ben je samen ook sterker en is vooral de papa meer betrokken. Uiteindelijk ben ik best trots en kijk ik terug met een lach…wat dat heb je toch maar weer samen gedaan! Grtjs!

  3. Nou dacht ik dat het juist verbeterd was maar niet dus. Zo jammer want als kers verse moeder kun je wel wat handvaten gebruiken.
    Ik heb wel alle 4 keer kraamhulp gehad. Maar ik kreeg elke keer een andere dan die bij de bevalling was, zo jammer vond ik dat. Kon nooit mijn verhaal delen. De laatste kraamhulp spande de kroon. Ik lag een hele week op dezelfde lakens terwijl er toen een hittegolf was. Het gahakt hing onder de keukenkastjes. Niet één keer gedweild, 3 kinderen een kat en witte plavuizen. Ze zat de hele middag aan de achtertafel met te roken en thee te drinken. Net of ik niet bestond.
    Dat had ik jou ook niet gegund

  4. Wat gek zeg 🙁 en zo raar! Ik heb in het Ronald McDonald huis na mijn spoedkeizersnee bijna een week kraamzorg gehad, en daarna toen m’n dochter na 8 weken thuis kwam ook nog 5 dagen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *